Att leva med ständig ångest...

Detta är inget jag brukar vara öppen med i min blogg, men det är så otroligt viktigt att prata om – nämligen ångest och andra psykiska problem. Ångest är något alla någon gång upplevt, men få vill prata om det och t.o.m erkänna att de mår dåligt. Men det är ett stort problem för många, många som sjukskriver sig pga bland annat ångest.

Jag lever med ständig ångest. Varenda dag finns den där. Vissa dagar är bättre, vissa är mycket sämre. Det jag har störst problem med är det sociala – jag har verkligen inte social kompetens, vilket gör det väldigt svårt för mig att prata med nya människor, inleda en konversation, ringa folk, prata med folk helt enkelt. Det är inte lätt att söka jobb t.ex., ta kontakt med sjukvården eller myndigheter, gå på intervju etc. Det är svårt att beskriva hur det känns, ibland är det mer oro och nervositet, men ibland känns det som om en mur stänger inne mig, allt blir svart, hjärtat slår så hårt så det känns som det ska sprängas, svettningarna kommer och det känns som jag är sååå långt borta från verkligheten. Denna känslan kan alltså uppstå genom att jag bara ska ringa och boka tid hos vårdcentralen, ringa om en faktura, beställa tid någonstans etc. Jag får sådan ångest så jag vill krypa ner i en grotta och stanna där för alltid. Jag överanalyserar allting, tänker alldeles för mycket på saker..

ångest

Jag har social fobi också, och det gör det inte bättre precis.

Det jag kan störa mig mest på är när jag hör att andra har ”ångest” dagen efter en fest, krogbesök etc. Har ni verkligen ångest? För vad? För ni drack lite för mycket? Legat med någon som ni kanske inte skulle gjort? Fyllesnackat med ett ex? Det är inte ångest, inte riktig ångest. Inte ångest som jag kämpar med varje dag. Upplev riktig ångest innan ni kallar bakfylla och era misstag för ångest.

Jag kämpar jämt och ständigt mot min ångest och min sociala fobi. Det gör så att jag har svårt att jobba, det oroar mig såklart för framtiden men det är något jag tar då, jag ska inte behöva tänka på hur det kommer bli i framtiden utan jag vill fokusera på nuet. Visst tänker jag på framtiden, hur jag ska kunna orka med allting, jobba och ta hand om familjen etc. Det gör ont när jag tänker på hur dåligt jag faktiskt mår. Att detta är något jag borde tagit tag i för många år sedan, men då var jag ung och brydde mig inte så mycket. Det är svårt att tänka framåt när man mår såhär, förr insåg jag faktiskt inte hur dåligt jag mådde. Nu inser jag lite mer hur mitt mående faktiskt påverkar mitt liv och framtid.

Det är hemskt att behöva uppleva dessa känslor gång på gång. Trodde det skulle bli bättre, men det blir inte bättre. Jag har försökt få hjälp, via psykologer och KBT (beteendeterapi), men fick sådan ångest så jag gick aldrig dit igen. Kämpade inte tillräckligt och då får jag skylla mig själv, det är ju ändå bara JAG som kan hjälpa mig själv, det är ju bara JAG som får ordna hjälp om jag nu vill bli frisk.

 

3 kommentarer Kommentera

 • Mikaela 2016-07-06

  Jag känner igen mig SÅ mycket! Det var först för några år sedan som jag gick och pratade med psykolog och fick reda på vad som var problemet med mig. Hade också social fobi och extrem ångest. Pluggade då och var så nära på att ge upp för jag inte orkade mer. Men jag började med antidepressiva och det har förändrat mitt liv. Mår så mycket bättre idag även om ångesten gör sig påmind ibland så kan jag i alla fall leva normalt :) Hoppas verkligen det löser sig för dig med!

  • fitnessbyisabelle 2016-07-06

   Tack för din kommentar! Jättebra att det löste sig för dig och att du nu kan leva normalt! Det är så hemskt med social fobi och ångest, det tar över ens liv totalt. Jag har även testat antidepressiva, ena sorten gjorde mig ännu sämre så jag fick sluta för annars hade jag tagit mitt liv. Den andra sorten hjälpte inte alls, men har själv funderat på att testa återigen och ge de en chans. Din kommentar gav mig styrka, att jag fick höra från dig att de har hjälpt dig ger mig hopp! Tack så mycket! Kram

 • Natalie plus Co. 2016-07-07

  Så himla sant det du skriver att folk som har "ångest" inte vet vad dem pratar om. Så tråkigt att det ordet på något sätt "missbrukas" och när man själv pratar om riktig ångest så får det inte samma innebörd. Så starkt gjort av dig att vara öppen och skriva om din ångest!

Senaste inlägg

Byter blogg.

fitnessbyisabelle
20 Mar 2017 kl 22:27
Hej, Bloggportalen jag bloggar på nu ska ju försvinna, vet inte när för jag får inte svar. Men jag flyttar nu över till fitnessbyisabelle.se istället, så nu hittar ni mig där permanent! Så följ gärna med, kommer börja uppdatera mer så fort jag har tid (när denna helvetetsmånaden är över, tentor hela tiden just nu) Kram!!

Tentor, sjukdomar och annat mög 

fitnessbyisabelle
13 Feb 2017 kl 10:24
Hej, det var så längesen jag skrev något. Har haft väldigt mycket att göra sedan skolan startade i januari nämligen. En omtenta och hemtenta precis innan jag skulle börja en ny termin, sen började jag två kurser, mycket nytt att ta in och många böcker att läsa inför en tenta som ägde rum förra veckan. Så har alltså för det mesta pluggat, och jag gör det fortfarande för snart är det tenta igen, samt har 6 stycken böcker att läsa ut inom loppet på 5 veckor. Nackdelen med att läsa två kurser är just alla böcker man ska hinna med att läsa. Jag älskad sociologi, och den mentala ohälsan. Men fokuset ligger just nu på min ”huvudkurs” religionsvetenskap, som är en heltidskurs ju. Så sociologin har tyvärr hamnat lite åt sidan just nu. Jag har dessutom mitt i allting anmält mig till högskoleprovet. Tänkte göra det för att öka mina chanser att komma in på ett program och andra kurser till höstterminen och andra terminer. Så mitt i allt plugg ska jag också öva på det, men jag kommer göra det provet vilket fall som helst, redo eller inte, för jag vill ha något poäng därifrån iaf!  Och inte nog med allt pluggande och tentor, i början på vårterminen (alltså januari-mars typ) är jag ganska ofta sjuk, drar alltid hem något och är extra känslig vid denna tiden av året. Så har förkylningar jämt och ständigt, vissa värre än andra och såklart får jag ganska ofta bihåleinflammation. Men försöker tänka positivt, inte många månader kvar till våren är här haha 😁  Det har ju snöat en hel del de senaste dagarna, just när man trodde att våren var på väg (såklart). Men fint är det. Men nu börjar det töa. 

Vinnare julkalendern 2016 - äntligen!!

fitnessbyisabelle
19 Jan 2017 kl 22:40
Äntligen kan jag utse vinnarna! Det har tagit lång tid mest på grund av stort tekniskt problem eller flera problem med bloggen och servern bloggen ligger på. Det har ju inte ibland (ganska ofta) gått att kommentera och jag har heller inte kunnat logga in, göra inlägg, etc. Men nu verkar det någorlunda stabilt. Nu är de äntligen här, vinnarna. Mailar er vinnare under morgondagen (fredag), så håll gärna koll på er inkorg och i er skräppost!! Vinnare julkalendern 2016! Lucka 24: box från testagram VINNARE: Ottilia Friberg! Lucka 23: 4 valfria produkter från Viridie Eco VINNARE: Cassandra Olsson! Lucka 22: Id Hair Mé Root Lifter 300 ml och Id Hair Mé Dry Clean 150 ml VINNARE: Elin Lucka 21: stylingprodukter från Schwarzkorpf! VINNARE: Lisa C Lucka 20: presentkort 300 kr hos aiko.se VINNARE: Camilla Wihlborg IG-vinnare: ej utsedd ännu, aiko.se skulle utse en vinnare på instagram. Lucka 19: 2 freshbox från foodsave.se VINNARE: Emma Persson Lucka 18: schampo och balsam från Vision Haircare VINNARE: Camilla Sandmark Lucka 17: presentkort avoeco.se (plus extragåva) VINNARE: Amanda Lucka 16: mandelolja från Erboristica VINNARE: Ringvor Andersson Lucka 15: presentkort värt 200 kr hos kissedbyeco.se VINNARE: Cecilia Eriksson Lucka 14: BUS och handske från Cocoa Brown VINNARE: Laura Lucka 13: valfri poster i storleken A4 från Plotta.se VINNARE: Ana Lucka 12: stylingsprodukter från Got2B VINNARE: Pia Gunnarsson Lucka 11: presentkort hos wassens.se, med ett värde på hela 500 kr VINNARE: Annika L Lucka 10: vinn 4 st läppbalsam från Eos VINNARE: Klara Lucka 9: ekologiskt kit från Ecotools VINNARE: Madeleine Jonasson Lucka 8: tre stycken av er vinna vars ett kit med produkter från Formula Pura, som innehåller en mascara och en eyeliner VINNARE: Rebecca Nilsson Moa Marike Wikström Lucka 7: vinn tre teer från Yogitea VINNARE: Hannah Lucka 6: vinn jullakrits från Haupt Lakrits! VINNARE: Peter Lucka 5: body butter från Hawaiian Tropic VINNARE: Caroline Lucka 4: ögonfransserum Xlash VINNARE: Sara Wallenius Lucka 1: valfri klocka från Hexter & Baines! VINNARE: Henna Björklund 2:a advent: lyxig chokladask med 9 stycken praliner från Chokladfabriken.comVINNARE: Anna Berglund-Lundqvist 3:e advent: OGX, en hårolja och schampo!VINNARE: Alice Malmström

Instagram

Tourn Follow class="blsdk-follow" href="https://www.bloglovin.com/blogs/fitness-by-isabelle-16942547" target="_blank" data-blsdk-type="button">Follow